Tips
Reiniging
Natuursteen wordt direct uit de natuur gewonnen. Voor het reinigen is een regenbui meestal voldoende. Er bestaan speciale reinigingsproducten voor natuursteen. De tegels kunnen eventueel geïmpregneerd worden zodat na geknoei, drank en vetten niet direct in de tegel dringen.
Bij ernstige vervuiling van bestrating adviseren wij Streetcleaner van fabrikant LCI. Dit professionele produkt wordt onder andere door gemeentes gebruikt om marktpleinen te reinigen. Bij ons verkrijgbaar voor 19,95 euro per literfles.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
Kleurvervaging
Natuursteen is een authentiek en in de tijd een kleurvast materiaal. Dit neemt echter niet weg dat de kleur van de meeste natuursteensoorten, voornamelijk onder invloed van zonlicht en zure regen, na verloop van tijd enigszins kan verbleken. Met name alle natuursteensoorten die kalkhoudend zijn, zijn hier onderhevig aan. Materialen zoals Indisch Basalt en Desert Black, maar ook hardsteensoorten zullen na verloop van tijd lichter worden. Kleurverdiepende impregneermiddelen kunnen de kleur aanzienlijk ophalen, echter nooit blijvend vasthouden. Het gebruik van een neutrale zeep zoals Caroline zeep heeft ook een kleurverdiepende werking, waarbij tegelijkertijd de tegels worden schoongemaakt en onderhouden.
Als kleurverdiepend impregneermiddel werken wij voornamelijk met S42 van de fabrikant Moeller. Bij ons verkrijgbaar voor 27,95 euro per blik van 1 liter.
S42 Kleurverdiepende impregneer is een water en vuilafstotend impregneermiddel met kleurverdieping voor natuur- en kunststeen zoals o.a. marmer, agglomarmers, Solnhofener tegels, travertin, muschelkalk, leisteen (niet-oliehoudend), graniet, gneiss, kwartsiet, porfyr, marmercomposiet, terrazzo, gewassen beton en zandsteen. S42 Kleurverdiepende impregneer kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Gebruiksaanwijzing
S42 Kleurverdiepende impregneer met een zachte kwast, roller of lagedrukspuit op het zuigende, schone en uitgedroogde oppervlak vol en gelijkmatig opbrengen. Bij sterk zuigende oppervlakken het voorgaande na 24 uur herhalen. Bij slechtzuigende ondergrond zoals bijvoorbeeld gepolijste marmers en granieten, overtollig materialen voor het uitdrogen streeploos verwijderen met doeken.
Verbruik
ca. 5-20 m2/liter (afhankelijk van het zuigvermogen)
Attentie: Niet-zuigende oppervlakken zoals bijvoorbeeld geglazuurde tegels, porcelanato e.a. kunnen niet met de S42 Kleurverdiepende impregneer behandeld worden. Aanwezige vloerverwarming 2 dagen voor impregneren uitschakelen; het te bewerken oppervlak dient natuurkoud te zijn. Verwerk het product als aangegeven. In geval van twijfel S42 Kleurverdiepende impregneer op een kleine niet zichtbare plaats uittesten. Niet onder de 12° Celsius en boven de 25° Celsius verwerken.
Bron: Möller-Chemie Benelux GmbH
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
Afwatering
Alle bestratingen dienen met een helling van minimaal 1% (1 cm per m) te worden gelegd om waterophoping zoveel mogelijk tegen te gaan. De helling moet zo worden uitgevoerd dat het water van het gebouw wegloopt.
Pas een lijngoot toe mocht dit niet mogelijk zijn. Lijngoten zijn er in verschillende uitvoeringen. Er is altijd één die geschikt is en past bij uw bestrating. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
Opsluiting
Elke tegel of bestratingsmateriaal dient te worden “opgesloten”. Bij natuursteen wordt vaak met een opsluitband gewerkt. Het fraaist is een opsluitband van hetzelfde materiaal. Materialen zoals Spotted Bluestone, Orient Black en Orient Dark zijn bijvoorbeeld als opsluitband verkrijgbaar. De opsluitband moet hoger zijn dan de dikte van het afwerkprodukt. Bij een bestratingssteen van 10 cm dik, kan voor een terras een opsluitband worden gebruikt van 5×15 cm. Voor opritten adviseren wij een opsluitband van minimaal 8×20 cm. Naast opsluitbanden wordt er met name bij bestratingen vaak gewerkt met een rollaag in het afwerkmateriaal. Praktisch gezien gebruikt men hier hetzelfde materiaal maar dan op zijn kant geplaatst. De opsluitbanden of rollagen worden vaak 1 a 2 cm lager geplaatst dan de bestrating of het tegelwerk zelf.
De foto toont op de achtergrond een verhoogde opsluiting met een kopse rollaag. Dit voorkomt het smerig worden van de bestrating bij het wieden.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
Romaans verband
De tekening toont een legvoorbeeld van Romaans verband. Klik op de tekening voor een vergroting of klik op onderstaande link voor opening in een nieuw venster waarna u de tekening kunt printen.
Hou bij Romaanse verbanden altijd een brede voeg aan. Dit is nodig om maatverschillen op te vangen.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
Natuursteen informatie
Overweegt u de aanschaf van natuursteentegels? Lees dan onderstaande informatie voor een goede keuze en verwerking.
Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.
1. Natuursteentegels worden handmatig geproduceerd. Hierdoor is het mogelijk dat er dikte- en/of maatverschil optreedt. Dit geldt ook voor gekalibreerde tegels. Uiteraard doen wij er alles aan om dit te voorkomen.
2. Natuursteentegels zijn niet altijd kleurvast. Over het algemeen worden de meeste kalkhoudende soorten (limestone/spotted bluestone) onder invloed van UV-straling lichter van kleur.
3. Gezoete natuursteentegels, kunnen onder weersinvloeden hun glans verliezen.
4. Natuursteentegels kunnen zeer warm worden onder invloed van langdurige blootstelling aan zonlicht. Wij adviseren hiermee rekening te houden voorafgaand aan de verwerking en de plaatsbepaling. Bijvoorbeeld rond een zwembad kan het vervelend zijn.
5. Tegels met een gevlamde oppervlakte hebben altijd vlambanen in het bewerkte oppervlakte zitten. Ook kan het incidenteel voorkomen dat er nog enkele zaagsneden en haarscheuren (door verwarmen) zichtbaar zijn.
6. Natuursteentegels kunnen haarscheurtjes bevatten. Ook is het mogelijk dat deze door verhitting ontstaan. Dit is inherent aan de steensoort. Met name bij basaltsoorten is dit een bekend verschijnsel.
7. Graniettegels hebben een sterk zuigende werking. Door vochtopname kan het zijn dat ook vervuiling naar boven gezogen wordt. Let op: het zand moet vrij zijn van verontreinigingen zoals bijvoorbeeld koolstof de zogenaamde oerbolletjes, kalk, ijzer enz. Vraag dit na bij uw leverancier van het zand. Dit is zeer belangrijk bij sterk zuigende steensoorten zoals graniet. Hierdoor kunnen er vlekken van verontreinigingen vanuit de ondergrond ontstaan, zoals roestvlekken, enz. Bij voorkeur een drainerende, gestabiliseerde ondergrond gebruiken. Door dichtslibbing van de tegels aan de onderzijde zal dit vocht transport afnemen en de vlekvorming verdwijnen. Dit proces kan lange tijd duren.
8. Gezoete tegels kunnen bij vochtig weer glad zijn.
9. Bij verwerking van natuursteentegels altijd een witte gummihamer gebruiken en voorzichtig kloppen om breuk of scheuring te voorkomen.
10. Gezoete tegels zijn handmatig geschuurd. Het kan voorkomen dat schuurplekken op het oppervlak zichtbaar zijn. Door gebruik (slijtage) zullen deze vlekken verminderen.
11. Bij grote maten (80×80, 100×100) kan schotelvormig voorkomen. Deze maten worden vanuit 2 zijden naar elkaar gezaagd. Hierdoor kan in het midden een randje ontstaan die weg geschuurd wordt. Door het egaal schuren kan schotelvorming ontstaan.
12. Gebruik nooit zuurhoudende reinigingsmiddelen. Dit tast het oppervlak onherstelbaar aan. Vraag altijd advies van de specialist.
13. Bij wildverbanden is het mogelijk dat onderlinge afmetingen of diktes verschillen.
14. Om een optimaal effect van kleurverdiepende middelen te genereren dient u de behandeling halfjaarlijks te herhalen.
15. Het kan, voornamelijk bij leisteen tegels, voorkomen dat de gezaagde zijden of hoeken geen 90 graden zijn.
16. Natuursteen tegels zijn erg hard. Hierdoor kunnen bij strakke tegels met of zonder facet soms splinters van de randen af zijn. Vanwege transport en dergelijke kan dit niet worden voorkomen. Bestel altijd iets meer tegels dan u denkt nodig te hebben. Wij adviseren beschadigde tegels te gebruiken voor zaagstukken.
17. Het vervoeren, laden of afladen van grote maten dient rechtop te geschieden. Liggend vervoeren verhoogd de kans op breuk en is voor eigen risico. Lossen of plaatsen van de tegels dient altijd op een vlakke ondergrond te geschieden.
18. Bij leisteen soorten is het mogelijk dat er schilfers loslaten uit de oppervlakte. Dit is een natuurlijke eigenschap van leisteen. Ook bij flagstones kan dit verschijnsel voorkomen.
19. Tegels met een geschuurd, gepolijst en gezoete oppervlakten zijn gevoelig voor krasvorming. Wanneer er met hardere materialen over deze tegels geschuurd wordt (denk hierbij aan steentjes onder schoenen, poten van terrasstoelen, verschuiven van parasolvoeten) kunnen er krassen verschijnen op de tegels. Deze krassen zullen na verloop van tijd (weersomstandigheden, onderhoud) minder zichtbaar worden, maar zullen niet verdwijnen. Om krassen op natuursteentegels te vermijden raden wij aan om de poten van uw terrasmeubilair te voorzien van viltjes of rubberdopjes.
20. Monsters zijn altijd ter indicatie; bij natuursteen kan iedere tegel anders zijn. Houd hierbij rekening in uw keuze.
21. Natuursteentegels mogen niet strak aan elkaar verlegd worden. Natuursteen kan krimpen en uitzetten. Wij adviseren de tegels te verleggen met een minimale voegbreedte van 3mm.
22. Gebruik minimaal twee keer per jaar een groene aanslag verwijderaar of algendoder. Dit werkt preventief. Het middel mag absoluut geen zuur bevatten.
23. Gebruik altijd schoon en gewassen zand. Vuil zand kan vlekvorming aan het oppervlakte veroorzaken.
24. Volg bij het gebruik van stabilisatie en voegmiddelen altijd de bijbehorende verwerkingsinstructies.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel 0599-212082.